בית המשפט המחוזי בירושלים הכריז היום על אלכסנדר בלוק – הנושא גם את שם המשפחה גורביץ' – כבר הסגרה לארצות הברית, שם הוא צפוי לעמוד לדין בגין שורת עבירות חמורות שבמרכזן מרמה באמצעות מחשב, גניבת נכסים דיגיטליים, חדירה בלתי חוקית למערכות ממוחשבות והלבנת הון.
בלוק נעצר בנתב"ג בתחילת חודש מאי כאשר ניסה לעזוב את ישראל בדרכו לרוסיה. למחרת, הגישה המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה עתירה להכריז עליו כבר הסגרה, בצירוף בקשה להותירו במעצר עד להסגרתו. היום, קיבל בית המשפט את עמדת המדינה – והכריז עליו כבר הסגרה, תוך הארכת מעצרו עד להסגרה בפועל.
על פי בקשת ההסגרה שהוגשה על ידי ממשלת ארה"ב, בלוק ביצע את העבירות בשנת 2022 תוך ניצול חולשה חמורה שהתגלתה על ידו במערכת הקריפטוגרפית האמריקאית "Nomad" – שירות שמספק המרה של מטבעות מבוזרים (קריפטו) בין רשתות בלוקצ'יין. בלוק זיהה שהמערכת מאפשרת להפיק טוקנים מבלי שננעל סכום מתאים בצד השני של העסקה, ושינה את קוד המערכת כדי לבצע "עסקה" שקרית. בפועל, ביום 1.8.2022 משך בלוק מהמערכת טוקנים בשווי כולל של כ-2.8 מיליון דולר, מבלי שביצע הפקדה אמיתית.
בהמשך, פעל בלוק להלבין את מקור הכסף – המיר את הטוקנים הגנובים למטבעות קריפטוגרפיים אחרים, תוך שימוש בפלטפורמות נוספות להסוואת המקור והמסלול הכספי. כל הפעולות הללו, נטען, בוצעו במזיד במטרה למנוע איתור ואכיפה.
בהכרעתו, קבע השופט גורדון כי חומר הראיות שהוצג על ידי ממשלת ארה"ב באמצעות סוכן ה-FBI – עומד בדרישות ההסגרה לפי הדין הישראלי. השופט דחה את טענות בלוק להגנה, ואף פסק כי חוות דעת שהוגשה מטעמו אינה נושאת משקל – משום שאינה עוסקת במומחיות טכנולוגית אלא בטענות משפטיות.
מדובר באחד ממקרי הסייבר הבינלאומיים המורכבים ביותר שטופלו השנה בישראל, ומשרד המשפטים הבהיר כי בכוונתו להשלים את ההליך באופן מיידי כדי לאפשר את הסגרתו של בלוק לארה"ב, שם הוא צפוי לעמוד לדין פדרלי.